onsdag 19 mars 2008

JFK

Molnen har precis skingrats och solen visar sig äntligen. Presidentparet bestämmer sig för att de ska åka genom Dallas i en öppen limousin så folket får se sin ledare i det fina höstvädret. Det är den 22 november 1963 och president John Fitzgerald Kennedy besöker den amerikanska staden Dallas i Texas tillsammans med sin fru Jacqueline ”Jackie” Kennedy. John F och Jackie är det populäraste presidentparet Amerika sett på länge. JFK är landets förste katolske president och yngst någonsin. Han är modern och står för nya visioner.

Klockan 12:30 rullar den svarta limousinen in på Houston Street och tusentals åskådare jublar åt presidentparet som vinkar glatt till sina landsmän. Jackie vänder sig mot John och säger med ett varmt leende att Dallas uppenbarligen älskar honom. Då händer det ofattbara. Ett skott bränner av och presidenten tar sig för nacken, varpå han sjunker framåt i sätet. Ytterligare ett skott träffar honom i huvudet och hela bilen översköljs av blod. Dramat tar bara sju sekunder. Männen från Secret Service störtar fram mot bilen och Kennedy förs i ilfart till närmsta sjukhus men hans liv går inte att rädda. En halvtimme efter skotten förklaras USA:s 35:e president John F Kennedy död, endast 46 år gammal.

Mindre än en timme senare grips en man som beskrivs vara en enstöring med kommunistsympatier, misstänkt för mordet. Hans namn är Lee Harvey Oswald. Denne man ska ha skjutit presidenten med ett gevär från sjunde våningen i ett höghus precis vid Houston Street. Oswald anklagas för mordet och senare samma eftermiddag tillträder vicepresident Lyndon B Johnson som USA:s 36:e president. Men dramat är inte över.
Natten till den 24 november förs Oswald av två polismän till en polisstation där en stor folkmassa har samlats utanför. Ur folkmassan kommer Jack Ruby, en nattklubbsägare med maffiakontakter, och skjuter Oswald till döds. Den 24-årige Oswald dör alltså innan han hinner ställas inför rätta eller åtalas för mordet och tar motivet med sig i graven. Mordet på John F Kennedy klarades aldrig riktigt upp och den påföljande rapporten var mycket bristfällig. Det uppstod en konspirationsteori runt mordet där många sa att det var en sammansvärjning som CIA eller maffian låg bakom.

Klart är i alla fall att de sju sekunderna i Dallas kom att påverka den amerikanska historien för alltid. Många menar att USA den 22 november 1963 förlorade sin optimistiska oskuld som JFK representerade.


Ett år innan JFK blev skjuten släppte Elvis Presley sin hitlåt Return To Sender


Inga kommentarer: