tisdag 18 mars 2008

The day rock 'n' roll died

“Musiken har inte varit sig lik sedan de dog” var en vanlig fras bland Amerikas ungdomar I början på 1960-talet. ”The day the music died” sjöng Don McLean i låten American Pie från 1972 som en hyllning till dem.

Det är den 3 februari 1959. Den glasögonprydde rock’n’rollpionjären från Lubbock i Texas, Buddy Holly, står på scenen och sjunger och spelar sin låt Maybe Baby. Innan honom har den väldige discjockeyn J.P. ”The Big Bopper” Richardson rivit av sin hit Chantilly Lace till publikens jubel. Efter Holly ska den med mexikanskt ursprung blott sjuttonårige Ritchie Valens inta scenen och köra sin populära låt La Bamba.
Det är en iskall kväll i Mason City, Iowa, dit turnén ”Winterparty ’59” har kommit med de tre ovannämnda rock’n’rollikonerna Buddy Holly, The Big Bopper och Ritchie Valens som huvudnummer. Det är helt slutsålt och ungdomar har kommit från hela Iowa för att se showen. Rock’n’roll är den nya, häftiga, farliga musikstilen som retar gallfeber på landets vuxna invånare, vilket naturligtvis gör den än mer populär.

Efter en lyckad spelning ska hela showen och de tre stjärnorna resa vidare till nästa ställe på turnén. Vädret har nu blivit riktigt dåligt och en snöstorm dragit in över Mason City. Typiskt nog har värmen på turnébussen lagt av och de tre ser med besvikelse en lång, kall natt framför sig. Det är då lyckan vänder. Rockidoler som dom är blir de erbjudna att flyga till nästa turnéstopp i ett litet motorflygplan. Både varmare och snabbare! Ritchie Valens tvekar en kort stund p.g.a. snöstormen men beslutar sig för att åka med i planet och undvika den kalla bussen. Det lilla planet lyfter och flyger in i den kolsvarta, stormiga natten.

Nästa morgon nås hela Amerika av nyheten att ett flygplan innehållande tre rock’n’rollstjärnor och en pilot störtat strax utanför Mason City, Iowa och alla fyra tragiskt omkommit.
Buddy Holly blev bara 22 år, J.P. Richardson 28 och Ritchie Valens endast 17 år. Trots deras korta karriärer hann de ändå att göra ett mycket stort avtryck i populärmusikhistorien. Hela den amerikanska ungdomsgenerationen var överens om att den 3 februari 1959 var ”The day rock’n’roll died”


Buddy Holly sjunger den ironiskt passande textraden "That'll be the day when I die" i denna låt.

Inga kommentarer: