torsdag 27 mars 2008

Beatlemania

En liten krog i stadsdelen Fairfield i Liverpool står denna fredagskväll som tillflyktsställe för stadens unga pojkar och flickor i 16-20 årsåldern. Ryktet har nått dom att en grupp som kallar sig ”The Quarrymen” ska spela rock’n’roll där ikväll. Det är ett coverband som spelar låtar av bl.a. Elvis Presley, Buddy Holly och Chuck Berry och innehåller ett gäng unga liverpoolfödda killar. Bassisten heter Stu Sutcliffe, på trummor finns Pete Best och de båda gitarristerna heter John Lennon och Paul McCartney. John sjunger även i bandet.

Fredagskvällen den 17 september 1957 har The Quarrymen spelning på ett litet hak i Liverpool och Paul har tagit med sin gode vän George Harrison som vill börja i bandet. De har på sista tiden börjat få spelningar nästan varje helg på olika små ställen i Liverpool och gruppen är ett hett samtalsämne bland stadens ungdomar. Under kvällen river de av låtar som Rock’n’roll music, Maybellene och Rock around with Ollie Vee. Liverpoolkillarna i The Quarrymen har stora planer för framtiden.

5 år senare den 11 september 1962 spelar gruppen in sin första skiva på bolaget Parlophone. Men mycket har ändrats sedan 1957. Pete Best har bytts ut mot Ringo Starr på trummor, Stu Sutcliffe avlidit i en hjärnblödning och Paul McCartney har tagit över basen. Gruppen har också bytt namn till The Beatles. Första singeln blir Love Me Do och 1 år senare får
The Beatles sitt stora genombrott med låten Please Please Me. Man talar nu om att ett nytt sound har uppstått, ”Merseybeat”.

Efter Please Please Me avlöser hitsinglarna varandra och den 4 april 1964 skriver The Beatles pophistoria när de har 5 singlar efter varandra överst på den amerikanska billboardlistan med Can’t Buy Me Love som etta. Ett rekord som förmodligen aldrig kommer slås.

När John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr i The Beatles landade i USA för en turné mötte dom ett enormt publikhav och de närmsta månaderna innebar en sådan hysteri i landet så att begreppet ”Beatlemania” myntades. Gruppen från Liverpool stod för något helt nytt med sitt sound, sina texter, sin klädstil och sina frisyrer. The Beatles popularitet i Amerika innebar att en så kallad ”invasion” av liknande band från Storbritannien drabbade USA de kommande åren…



En av The Beatles många listettor I Want To Hold Your Hand


2 kommentarer:

Anonym sa...

Du, Erkan. Du gör mig upplyst, samtidigt som du lyser upp mitt hörn av denna jorderund.

Jag är dig evigt tacksam.

Anonym sa...

erkan...?

Mycket läsvärt! att jag inte har hängt här förän nu.
Får ta på mig beatles kostymen och hälsa på dig en dag...