torsdag 20 mars 2008

American Graffiti

American Graffiti, eller Sista natten med gänget som den heter på svenska, är en av undertecknads absoluta favoritfilmer. Denna kultrulle från 1973 regisserades av George Lucas och producerades av Francis Ford Coppola, båda mycket erkända inom filmindustrin. I rollerna syns flera relativt unga, och längre fram kända skådespelare som Richard Dreyfuss, Ron Howard, Charles Martin Smith och Harrison Ford.

Filmen handlar om ett gäng ungdomar som precis tagit studentexamen en sen junikväll 1962 i Modesto, Kalifornien och glider runt på stan den sista kvällen innan de ska sticka åt olika håll i Amerika. Curt vill helst av allt stanna kvar i stan några år till innan han flyr. Steve vill bort till universitetet så fort som möjligt. Terry är gängets ”hackkyckling” och drömmer mest om tjejer och en egen bil. John Milner, som är några år äldre än de andra, tänker aldrig lämna stan. Han är den häftigaste av dom alla och har stans snabbaste bil, en gul deuce coupe.

American Graffiti är en film som skildrar ungdomsliv och tonårsdrömmar i allmänhet och ungdomar i USA på 1960-talet i synnerhet. Alla de klassiska föremålen från 60-talet finns med. Mel’s Drive-In, där alla ungdomar samlas för att äta hamburgare och träffas, har servitriser som åker omkring på rullskridskor. Den som har en ’58 Impala eller ’59 Chevrolet är kung över gatorna i stan. Ur jukeboxen strömmar naturligtvis den senaste musiken av Chuck Berry, The Beach Boys, The Diamonds och Del Shannon.

Sista natten med gänget är en nostalgipärla som ger en tillbakablick på livet i Amerika på 60-talet. Man får uppleva dragracing, Drive-Ins, Inspiration Point, efterlysta radiostationer och framförallt de senaste låtarna inom rock’n’roll. Men även som ungdom under 2000-talet kan man känna igen sig i ungdomarnas kval om vad man ska göra efter skolan, drömmar, mode och musik. Se den!


Låten Little Darlin' av The Diamonds är en av låtarna från filmen

Inga kommentarer: