måndag 24 mars 2008

Fun, Fun, Fun!

Sommaren 1961. I ett litet typiskt amerikanskt radhus strax utanför Los Angeles i Kalifornien uppstår en ny musikstil. Inne i huset repas det stämsång av en ung grupp som kallar sig The Pendletones. Gruppen består av de tre bröderna Wilson, deras kusin Mike Love och en av brödernas kompis Al Jardine. Stämsången övas under sträng ledning av brödernas pappa Murry Wilson. Den yngste brodern Dennis blir ofta uttråkad av denna sorts repning och tycker att Murry bestämmer alldeles för mycket i gruppen. Mellanbrodern Carl har bäst röst och är duktigast i skolan. Den äldste brodern Brian är den som skriver låtarna och har störst respekt för Murry.

Murry är manager för gruppen och har stora planer. Målet är att få en hitlåt högt upp på den amerikanska Billboardlistan. Han lyckas få en debutsingel släppt och ett skivkontrakt på Capitol Records, men bara på ett villkor. Att namnet The Pendletones slopas.

Gruppen måste komma på ett bättre namn och hitta en egen stil. Dennis kommer med förslaget att de ska skriva låtar om livsstilen kring surfing och de andra nappar. Gruppnamnet byts ut till The Beach Boys och debutsingeln Surfin’ släpps. 1962 släpps albumet ”Surfin’ Safari” och 1964 får gruppen sin första listetta med I Get Around. Succén är ett faktum. The Beach Boys hyllas för sin stämsång, Brian kallas ett geni och Dennis på trummor är flickornas favorit.

Allt är perfekt om det inte vore för brödernas far som håller de i ett järngrepp. Dennis och Murry har ständigt konflikter och Brian lever under en enorm prestationsångest. Murry Wilson håller ett så pass hårt grepp om sönerna så att det en dag uppstår ett storbråk i studion som leder till att Murry sparkas som manager. Detta är mycket svårt att ta för Brian.

The Beach Boys börjar en lång turné över hela USA som tillslut leder till att Brian Wilson drabbas av ett nervsammanbrott i december 1964. Efter detta slutar han turnera med gruppen och inriktar sig på att skriva fantastiska låtar till dom.
De följande åren producerar Brian en rad hitlåtar till gruppen som Surfer Girl, Little Deuce Coupe, Surfin’ USA och Dance, Dance, Dance.

1966 släpper The Beach Boys ett album som visar att Brians kreativitet är något alldeles speciellt. Det får namnet ”Pet Sounds” och räknas som ett av de absolut bästa popalbumen någonsin. Det är ett album som ligger före sin tid och är ett av de första popalbumen som uttnyttjar klassiska orkesterintrument som valthorn och violin. Bland låtarna finns Wouldn’t it be nice, I just wasn’t made for these times och God only knows. Paul McCartney har i en intervju sagt att God only knows är den vackraste låt han hört och att hela ”Pet Sounds” fick honom och John Lennon att producera ett annat klassiskt album 1 år senare...


The Beach Boys - God Only Knows

Inga kommentarer: