söndag 30 mars 2008

Float like a butterfly, sting like a bee

Bilden av Uncle Sam hängandes på den väldiga väggen med texten ”I want you for US Army” välkomnade alla de unga män som klev in i salen, för att starta en ny fas i livet. Männen ställde upp sig på en rad och fick sina befattningar tilldelade. När man fått sin tjänst skulle man ta ett steg framåt och på detta sätt acceptera tilldelningen.

- Marvin Decker Anderson, US Army.
- Juan Raymondo Benitez, US Army.
- David Marshall Benson, US Marines.
- Cassius Marcellus Clay, US Army…

Den 25-årige Cassius Clay vägrade 1967 att åka till Vietnam för att göra sin militärtjänstgöring vilket innebar att han greps för värnpliktsvägran. I rätten sa han bl.a. att ”Vietnameserna har aldrig kallat mig nigger” och ”Varför ska jag kriga mot någon som inte gjort mig något ont?”. För detta dömdes han till 5 års avstängning från det han älskade mest av allt i livet.

3 år tidigare, den 25 februari 1964 i Miami, Florida. USA har fått upp ögonen på en ny boxare som inte är lik någon annan och har en imponerande segersvit. Det är svårt att undgå denna nya kaxiga kille från Kentucky som skryter om att han är störst, bäst och vackrast. På grund av kommentarer som denna har han fått smeknamnet ”Gaphalsen från Louisville”. Världsmästaren i tungvikt heter Sonny Liston och Cassius Clay är hans utmanare. Liston är skyhög favorit men tack vare suveränt fotarbete och snabba nävar lyckas Clay vinna matchen och blir ny världsmästare i tungviktsboxning. Landets invånare är mycket imponerade av den nye boxarkungen Cassius Clay. Dagen efter segern uttalar Clay att han enligt sin muslimska tro förkastat sitt ”slavnamn” och nu kallar sig Muhammad Ali.

De följande åren vinner Ali matcher mot boxare som Floyd Patterson, Henry Cooper och Cleveland Williams tills han alltså blir avstängd 1967.

I slutet av 60-talet ökade motståndet mot Vietnamkriget och alltfler röster höjdes för att avstängningen av Ali skulle hävas. Hösten 1970 får Muhammad Ali tillåtelse att börja boxas igen och gör i mars 1971 comeback mot innehavaren av världsmästartiteln Joe Frazier, en match som kallades ”århundradets match”.

Många trodde på Ali men den store Frazier vann matchen. Muhammad Ali hamnade efter den matchen i kylan och de flesta trodde att han var slut.

Men än var Ali inte uträknad. Den 30 oktober 1974 ordnades en världsmästarmatch i Zaire i Afrika som fick namnet ”Rumble in the jungle”. Matchen gick mellan utmanaren Muhammad Ali och världsmästaren George Foreman som vunnit över Joe Frazier ett år tidigare. Foreman var naturligtvis storfavorit eftersom Ali var 10 år efter sina glansdagar. Denna match är en av de mest kända i boxningshistorien och slutade med att den 25-årige obesegrade favoriten Joe Frazier fick se sig slagen av den 32-årige Muhammad Ali.


Otis Redding - Hard To Handle

Inga kommentarer: