lördag 5 april 2008

Music from Detroit

Januari 1959, 800 dollar.
Berry Gordy har precis lånat pengar av sina föräldrar för att förverkliga en dröm. Han ska starta ett skivbolag. Sedan tiden efter skolan har han jobbat på Lincoln-Mercuryfabriken, en av de alla bilfabriker i hans hemstad Detroit, där han stått vid ett löpande band. Vid sidan av jobbet på bilfabriken har Berry Gordy också skrivit en del låtar till svarta soulartister, bl.a. Lonley Teardrops som Jackie Wilson spelat in till Gordys glädje.

Men nu ska han alltså gå steget längre och starta ett skivbolag, det första i USA ägt av en afroamerikan. Berry Gordy har en idé om att skapa ett nytt sound med en speciell metod han behärskar. Löpandebandprincipen. I praktiken innebär den att inhyrda låtskrivare ska massproducera låtar till ett flertal olika artister som sedan spelar in låtarna med ett och samma gäng musiker, alltför att få det nya soundet på alla artister. Namnet på Berry Gordys nya bolag, och även den musikstil som produceras där, bestäms till ”Motown” efter staden Detroits smeknamn ”Motor-town” på grund av de många bilfabrikerna.

Det visar sig snart att den nya metoden att producera artister och skivor är en given succé och soundet faller folk i smaken. Den första motown-producerade låt som gick upp på Billboards förstaplats var Please Mr. Postman med The Marvelettes 1961 och i mitten av 1960-talet var skivbolaget Motown det största företag i USA som var helägt av svarta.

Några av Motowns mest framgångsrika låtskrivare var trion Lamont Dozier och bröderna Eddie och Brian Holland som skrev flera hitlåtar till grupper som The Supremes, The Four Tops och Martha and the Vandellas. Som nämnts tidigare valde Berry Gordy att ha samma musiker på i princip alla Motown-producerade låtar vilket innebar att dessa musiker skapade ett helt nytt sound. Gruppen kallade sig ”The Funk Brothers” och använde sig av allt från kedjor till hinkar för att få fram det rätta soundet.

Motown blev tack vare sitt sound och Berry Gordys uppfinningsrikedom ett av USA:s största skivbolag och har genom åren tagit fram artiser som The Temptations, Stevie Wonder, Smokey Robinson, Jackson 5, Michael Jackson, Lionel Richie, Boyz II Men, Erykah Badu och många fler...


En av Motowns alla hitlåtar Heatwave sjöngs in av Martha and the Vandellas, producerades av The Funk Brothers och skrevs av Brian Holland, Eddie Holland och Lamont Dozier.








2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu vill vi ha en saftig Jim Morrison-post. Alternativet hade varit en "bakom kulisserna" från Fotbolls-VM 1966, innehållande intervjuer med bröderna Charlton och Sir Geoff Hurst.

Anonym sa...

Oj, jag glömde signera min kommentar. Nu när det är gjort (och du förstått vilken brainiac som funderat ut alternativen), är det därför bara att värma upp fingerspetsarna och börja författa.